Cat5e, Cat6 veya Cat6a ağ kabloları için seçim yaparken, kablo kılıfında 23 AWG gibi bir AWG belirtimi görebilirsiniz. AWG, kablo oluşturan münferit iletkenlerin (teller) çapını tanımlamak için standartlaştırılmış bir sistem olan American Wire Gauge anlamına gelir. Farklı AWG boyutlarına sahip benzer ağ kabloları arasındaki farkları anlamak için, AWG standartlarının ne anlama geldiğine bakalım.


AWG standartları hakkında öğrenilecek ilk şey, tel çapı ile ters ilişkisidir. Gösterge ne kadar küçük olursa, telin çapı da o kadar büyük olur. Bir telin çapı büyüdükçe, taşıdığı sinyaller için elektrik direnci azalır. Daha küçük bir ölçüye (daha büyük çaplı) sahip bakır ağ kabloları, daha az direnç sağlayarak sinyallerin daha uzağa gitmesine izin verdiği için genellikle daha uzun uzunluklarda mevcuttur. Daha az direnç ayrıca daha az ısı üretir. 23 AWG ağ kablosu 24 AWG veya 26 AWG ağ kablosundan daha az direnç sunacaktır.

AWG Tel çapları

23 AWG     0,5733 mm

24 AWG     0,5105 mm

26 AWG     0,4049 mm

Diğer Faktörler

İletkenlerin ölçeği bir Ethernet kablosunun çapını etkilese de, kablonun yalıtımının ve kılıfının kalınlığı boyutuna katkıda bulunur. Bir ağ kablosu seçerken dikkate alınması gereken başka faktörler de vardır. İhtiyacınız olan kablo kategorisi (Cat5e, Cat6 veya Cat6a) ağınızın bağlantı hızına bağlıdır. Ek olarak, uygulamanız korumalı bir kablo, dış mekan kurulumu için derecelendirilmiş bir kablo veya belirli bina kodlarını karşılayan bir kablo gerektirebilir.

Profesyonel network çözümlerimizden faydalanmak için bizi arayınız. İhtiyacınız durumunda [email protected]  email adresinden ve

0 850 473 77 17

Telefon numaralarından ulaşabilirsiniz.

Cat 5,6,7  kablo grubuna erişmek için tıklayınız