FİBER OPTİK KONNEKTÖR ÇEŞİTLERİ

Fiber optik kablolar single mode ve multi mode olarak ayrılmaktadır. Bunun yanı sıra fiber optik konnektörlerinde çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar başlıca en yaygın olanları SC, LC, ST, FC, MU, MTRJ, E2000 konnektörlerdir. Konnektörler fiber kablonun 2 ucuna takılmaktadır. Kablonun her iki ucunda da aynı konnektör olabileceği gibi farklı da olabilmektedir.

SC KONNEKTÖR

Fiber patch panellerde ve arabirim dönüştürücülerde (fiber media converter) yoğun olarak kullanılan konnektör tipidir. Plastik kare gövdelidir ve itme/çekme şeklinde takılmaktadır. Hem single mode hem de multi mode optik fiberlerde yüksek performans sağlar. Çift yönlü bağlantı için plastik bir klips ile iki SC konnektör birbirine tutturulabilir. SC konnektörün halkası 2,5mm dir.

ST KONNEKTÖR

Fiber optik uygulamalarında kullanılan ilk konnektör türlerinden birisidir. “Straight Tip” yani “Düz Uç” anlamına gelir. Çoğunlukla multi mode uygulamalarında, fiber patch panellere takılmak için kullanılır. Metal silindirik anahtarlı bayonet tipi konnektör, yaylı bir itme ve döndürme hareketi kullanarak takılır. ST konnektörün halkası 2,5mm dir.

LC KONNEKTÖR

SC konnektöre benzer şekildedir ancak daha küçük yapıdadır. Küçük kare şeklindendir. Tırnaklı itme/çekme ile takılıp çıkarılmaktadır. Yoğun olarak switch’lerde kullanılmaktadır. Genellikle iki LC konnektör bir klips ile birbirine tutturulmuş olarak kullanılır. LC konnektörün halkası 1,25mm dir.

FC KONNEKTÖR

SC ve LC tiplerine oranla daha az tercih edilen konnektör türüdür. ST konnektör ile benzerlik gösteririr, yuvarlaktır vidalı yapıdadır. Çoğunlukla single mode uygulamalarda tercih edilir. FC konnektörün halkası 2,5mm dir.

MU KONNETKTÖR

LC konnektöre benzer, çoğunlukla Japonya’da kullanılmaktadır. Push/pull tipi konnektördür. MU konnektörün halkası 1,25mm dir.

MTRJ KONNEKTÖR

Mekanik Transfer Kayıtlı Jack anlamına gelmektedir. RJ-45 jack da olduğu gibi tırnaklı yapıya sahiptir. İki fiber tutacakları için çift yönlüdür. MTRJ konnektörün halkası 2,45x4,4mm dir.

E2000 KONNEKTÖR

LC konnetkör ile benzerdir. Fiberi tozdan ve hasardan korumak için uç kısmında bir kapak bulunmaktadır. Tırnaklı itme/çekme tipi fiber konnektörüdür.


Türkiye'nin lider fiber optik kablolama ve tedarik uzmanı Ağ Kablosu olarak ihtiyaç duyacağınız tüm fiber optik konnektör tiplerini hızlı ve güvenilir teslimat ile sizlere ulaştırmaktayız. Ayrıca fiber optik projelerinizde sizlere yardımcı olabilmek için tecrübeli ve alanında uzman ekibiz ile hizmetinizdeyiz.