Cat5, Cat6 ve Cat7 Ethernet kabloları arasındaki farklar nelerdir?


Bu kablolar çeşitli amaçlar için kullanılmasına rağmen, en çok ağ kabloları olarak kullanılırlar. “Cat” “category” kelimesinin kısaltması olarak kullanılır ve kablonun kategorisini belirtir. Teknoloji sektöründeki her şey gibi, bu kablolarda da yıllar içinde önemli gelişmeler meydana geldi ve yeni kablolar önceki kablolardan önemli ölçüde daha yüksek performansa sahip oldular. Kategoriler Cat3'den başlar ve Cat7ile devam eder. Kategorideki her yeni gelişme, gittikçe daha yüksek bant genişliği hızlarını destekledi ve gürültü azaltma işlemlerini iyileştirdi. Yani kategoriler arasındaki fark sadece daha yüksek hızlar değil, aynı zamanda çapraz karışmayı (elektromanyetik karışma) da azalttı.

CAT5

Kategori 5 kablo, bükümlü çift üzerinden Ethernet gibi bilgisayar ağları için yapısal kablolarda kullanılır. Kablo standardı 100Mb/s (100 MHz)’e kadar performans sağlar. Ethernet üzerinden güç (PoE) kullanımıyla, cihazlara verilere ek olarak elektrik sinyalleri de taşınabilir.

CAT5e

Kategori 5e kablo Cat5 in geliştirilmiş halidir. Cat5e (“Cat5 Enhanced” anlamına gelir). Özellikle ev ve ofis ortamlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Cat5 kabloya kıyasla 1000Mb/s (100 MHz)’e kadar performans sağlar. Böylelikle Gigabit Ethernet desteği başlamış olur.

CAT6

Kategori 6 kablolar Cat5 kablolardan sonra büyük oranda performans artışı sağlamıştır. Cat6 kablolar ofis içlerinden daha çok ana omurga hatlarında kullanılmıştır. Cat6 kablo ile 55 metreye kadar olan mesafelerde 10Gb/s (250MHz)’e kadar performans elde edilebilir. Daha yüksek mesafelerde ise -Cat5e ile aynı- 1000Mb/s (100 MHz)’e kadar performans sağlar.

CAT6a

Kategori 6a kablolar Cat6 nın artırılmış halidir. Cat6a (“Cat6 augmented” anlamına gelir). Bant genişliğini artırmanın yanında çapraz karışmayı önlemek adına son derece kalın bir plastik kasa kullanmıştır. Cat6 ve Cat6a kabloları arasındaki en büyük ayırt edici özellik Cat6a'nın 10 Gigabit hızını koruyabilmesidir. Cat6a kablo 10Gb/s (500 MHz)’e kadar performans sağlamaktadır.

CAT7

Cat7 kablolar korumalı yapıdadır, veri merkezlerinde ve büyük kurumsal ağlarda kullanım için uygundur. 10Gb/s (1000 MHz)’e kadar performans sağlamaktadır. Cat7 laboratuvar ortamında yapılan testlerde kablo 50 metrede 40Gb/s ve hatta 15 metrede 100Gb/s kadar iletme özelliğini başarıyla göstermiştir. Cat7 kablonun diğer kategorilerde başka bir farkı da kullanılan konnektör tipidir, diğer kategori kablolarda RJ45 konnektör kullanılırken Cat7 de GigaGate45 (GG45) konnektör kullanılmaktadır.


Artık, Ethernet kabloları arasındaki farkları bildiğinize göre, sizin için en iyi olanı seçmekte hiçbir sorun yaşamazsınız. Ancak, bir yardıma ihtiyacınız olursa Ağ Kablosu olarak size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Profesyonel network çözümlerimizden faydalanmak için bizi arayınız. İhtiyacınız durumunda [email protected]  email adresinden ve

0 850 473 77 17

Telefon numaralarından ulaşabilirsiniz.

Cat 5,6,7  kablo grubuna erişmek için tıklayınız