Fiber Optik Kabloların Avantajları

Fiber optik kabloların birim zamanda ilettiği veri hacmi bakır kablolardan çok daha fazladır bu sayede çok geniş bir bant genişliği ve taşıma kapasitesi sağlar.

Fiber optik kablolarda sinyal kaybı yok denecek kadar azdır.

Optik fiberler iletimde ışık ve ışığın yansımasını kullandığı için çok daha uzun mesafelere veri iletimi yapılabilmektedir.

Fiber optik kablolar çok daha hafif ve verimlidir. Fiber kılın kalınlığı bir saç telinin kalınlığını geçmez. Bu yüzden ne kadar kalın bir koruyucu madde ile kaplanırsa kaplansın, bakır kablonun kalınlığını geçmez.

Sıcaklık değişimleri, şiddetli hava ve nem, su baskınları vb. çevresel etmenlere karşı oldukça dayanıklıdır.

Fiber optik kablo elektrik akımı taşımadığı için, elektriksel etkilere maruz kalmaz ve sinyal karışması yaşanmaz, temiz bir sinyal iletimi sağlanır.

Fiber optik kablo iletimde ışık kullandığı için kablodan elektromanyetik enerji sızması meydana gelmez ve bu mutlak bir bilgi güvenliği sağlamaktadır.

Işık, gücünü kaybetmeden fiber kabloya daha uzun mesafeler kat edebileceğinden, sinyal güçlendirici ihtiyacını azaltır.

Fiber optik sistemler ile bilginin en verimli, en ekonomik ve en kısa zamanda ulaştırılması sağlanmaktadır.

Fiber sistemlerin tek dezavantajı başlangıç maliyetinin yüksek olmasıdır ancak uzun vade de fiber sistemlerin dayanıklılığı, hızı ve güvenirliği düşünüldüğünde bakır sistemlere göre daha ekonomik olduğu anlaşılmaktadır.