SINGLE MODE MU? MULTI MODE MU?


Bir fiber optik ağ oluşturmaya karar verdiğinizde, iki farklı fiber optik kablo türü arasında seçim yapma seçeneğiniz olur. Birincisi, tek modlu (single mode) fiber optik kablolar, ikincisi ise çok modlu (multi mode) fiber optik kablolar. Her ikisinin de artıları ve eksileri vardır, sizin için doğru olanı seçmek için ağ ihtiyaçlarınızı ve single mode kablo ile multi mode kablo arasında ki farkları bilmeniz gerekir.

TEK MODLU (Single Mode) FİBER OPTİK KABLOLAR

Tek modlu fiber optik kablolar 9 µm çekirdek çapına sahiptir ve daha yüksek bir bant genişliği sunar. İletilen veride herhangi bir bozulma yaşamadan, yüksek bant genişliğinde çok hızlı bir şekilde aktarım imkânı sağlar. Kabloların çok uzun mesafelerde çalıştırılmasını gerektiren fiber optik ağ projeleri için mükemmeldir. Single mode fiber optik kablonun dezavantajı multi mode fiberlere göre işçiliğinin ve konnektörlerinin daha pahalı olmasıdır. Bununla birlikte, yüksek fiyat etiketlerine rağmen, telekomünikasyon ağlarında, hastanelerde, üniversite kampüslerinde ve daha pek çoğu alanda kullanılmaktadır.

ÇOK MODLU (Multi Mode) FİBER OPTİK KABLOLAR

Çok modlu fiber optik kablolar ise 50 veya 62,5 µm çekirdek çapına sahiptir. Tek modlu kablolar kadar yüksek bir bant genişliğine sahip değiller, ancak yine de oldukça yüksek bir bant genişliğine sahipler. Fiber optik kabloları uzun mesafelerde çalıştırmak isteyenler için ideal değildir; bununla birlikte, veri merkezleri ve daha kısa kablo hattı kullanılan diğer yerler için mükemmeldir. Veri merkezleri dışında, çok modlu fiber optik kablolar en çok LAN ağlarında ve tıbbi uygulamalarda sıklıkla kullanılmaktadır.

Hem tek modlu hem de çok modlu fiberler 10G hızını iletebilir. Burada önemli olan mesafedir. Çoklu modlu fiber optik kablolar yalnızca 300 ila 400 metreyi destekleyebilir. Tek modlu fiber optik kablolar 120 km'ye kadar olan uzunlukları destekleyebilir.

Sonuç olarak denilebilir ki; Multi mode fiberler datacenter uygulamalarında ve kısa mesafe data transferleri için kullanılırken; singlemode fiberler uzak mesafelere data transferi için kullanılırlar.

Artık, tek modlu ve çok modlu fiber optik kablolar arasındaki farkları bildiğinize göre, sizin için en iyi olanı seçmekte hiçbir sorun yaşamazsınız. Ancak, bir yardıma ihtiyacınız olursa Ağ Kablosu olarak size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız. Fiber optik hizmetlerimizden faydalanmak için bizi arayınız.