Fiber Optik Kablo Nedir ?

Işık sinyallerinin çok az güç kaybıyla gönderilebildiği cam çekirdekli bir veya daha fazla ince esnek fiberden oluşan bir kablodur. Uzun mesafelerde çok yüksek performanslı veri ağı ve telekomünikasyon ağları için tasarlanmıştır.

Fiber optik kablo olarak da bilinen optik fiber kablo, elektrik kablosuna benzer bir kablodur ancak ışığı taşımak için kullanılan bir veya daha fazla optik fiber içerir. Optik fiber elemanları tipik olarak plastik katmanlarla ayrı ayrı kaplanır ve kablonun yerleştirileceği ortama uygun koruyucu bir tüp içinde bulunur. Uzun mesafe telekomünikasyon gibi farklı uygulamalar için veya bir binanın farklı bölümleri arasında yüksek hızlı veri bağlantısı sağlayan farklı kablo tipleri kullanılır.

Kabloyu oluşturmak için uygulamaya bağlı olarak çeşitli koruyucu kılıflar eklenir. İç mekân uygulamaları için basit bir kablo oluşturmak üzere hafif plastik bir örtü içinde, aramid (örneğin, Twaron veya Kevlar) gibi bir esnek elyaflı polimer kuvvet elemanı ile kapatılmaktadır. Daha zorlu ortamlarda kullanım için, çok daha sağlam bir kablo yapısı gereklidir. İnşaat işleri veya kemiren hayvanlar gibi çevresel tehlikelerden korumak için zırhlandırılabilir.

Fiber optik kablo temelde 3 kısımdan oluşur;

Işığın içinden geçtiği çekirdek (fiber-core)

Işığın dışarı çıkmasını önleyen cam kılıf
Kablonun dış etkenlerden korunmasını sağlayan plastik koruyucu kılıf

Fiber kablolar multimode ve singlemode olmak üzere iki farklı özellikte üretilmektedirler. Singlemode fiber kablolar uzun mesafelerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Multimode fiber kablolar ise kısa mesafelerde kullanılmaktadır. Multimode fiber kablolar aynı anda birden fazla kanaldan iletişim yapma imkânı sağlar. Kullanacağımız fiber optik kabloyu seçerken mesafe ve iletim hızı iki önemli faktördür. Dolaysıyla iletişim sağlanacak noktalar arasında mesafe uzak ise singlemode kablo, kısa mesafede yüksek kapasitede iletim sağlanacaksa da multimode fiber kablo kullanılmalıdır.