Unshıelded (UTP) Kablo ile Shıelded (STP) Kablonun Farkları Nelerdir?

Ethernet kablolarını elektromanyetik parazitlenmeye (EMI) karşı daha korumak için çeşitli koruma yöntemleri kullanılır. Bu korumanın en temel olanı telleri çiftler halinde birbirine sarmaktır. Tellerin bu şekilde birbirine sarılması, bükümlü çift (Twisted Pair), olarak isimlendirilir. 

Kablonun koruma özelliklerine göre UTP, STP(S/UTP-F/UTP), FTP, S/FTP gibi farklı tipleri mevcuttur. Bunlar arasında seçim yapmamızdaki en önemli faktör, elektromanyetik parazitlenmenin kurulum ortamında ne kadar yaygın olacağının bir analizidir. Elektromanyetik parazitlenmeye genellikle yakındaki motorlar, jeneratörler, klimalar ve hatta floresan lambalar ve yazıcılar gibi ofis ana üniteleri neden olur. EMI, devreler arasında karışma riskine neden olabilir; bu da verilerin bozulmasına, hataların artmasına ve daha yavaş iletim hızlarına neden olabilir.

UTP (Unshıelded Twısted Paır) /Korumasız Bükümlü Çift

UTP kablosu, birlikte bükülmüş tel çiftlerinden oluşur. Bu, elektromanyetik parazitlenmeyi önlemek için kullanılan en temel yöntemdir. UTP kablolar ofis içi kullanımlar için oldukça kullanışlıdır. EMI’nin olmadığı ya da az olduğu ortamlarda yüksek performans elde edilebilir.

STP (Shıelded Twısted Paır) / Korumalı Bükümlü Çift

STP kablolar, UTP kablolardan farklı olarak, 4 korumasız bükümlü çifti kaplayan genel bir folyo veya örgüye sahiptir. Bu kablolar aynı zaman da S/UTP veya F/UTP olarak da isimlendirilir. Fast Ethernet dağıtımlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

FTP (Foıled Twısted Paır) /Folyolu Bükümlü Çift

FTP kabloda, elektromanyetik parazitlenmeyi önlemek için bükümlü çiftlerin etrafı ayrı ayrı folyo ile sarılmıştır.

S/FTP (Shıelded and Foıled Twısted Paır) /Korumalı ve Folyolu Bükümlü Çift

S/FTP kablo bir anlamda STP ve FTP kabloların kombinasyonu ile oluşmuştur. Bükümlü çiftlerin etrafı ayrı ayrı folyo ile sarılmışken, korumalı  4 bükümlü çifti saran bir folyo veya esnek bir örgü mevcuttur. Bu yöntem ile elektromanyetik parazitlere karşı maksimum koruma sağlanır ve en yüksek performans elde edilebilir. Bu kablolar dış ortamlarda kullanım için uygundur.